Ar kada nors pagalvojote apie tai, kaip kitų šalių gyventojai švenčia Šv. Kalėdas ir kokie kalėdiniai patiekalai yra patiekiami ant kalėdinio stalo? Nuo Australijos, iki Prancūzijos – mes surinkome vienus iš pačių tradiciškiausių kalėdinių patiekalų, kurie yra patiekiami skirtinguose pasaulio kampeliuose Šv. Kalėdų dieną. Ir nepaisant to, kad įprastai kiekvienos šalies gyventojai yra pratę prie savo tradicijų ir gamina jų šalyje populiariausius kalėdinius patiekalus, kodėl gi savo Kalėdų stalo negalėtume paįvairinti ir pakankamai egzotiškais bei lietuviams neįprastais kalėdiniais patiekalais iš viso pasaulio?
Keptas ėriukas arba kiauliena yra dažniausia mėsa, patiekiama ant Kalėdų stalo Graikijoje. Taip pat ant graikiško kalėdinio stalo įprastai galima sutikti saldų desertinį pyragą, vadinamą „Baklava“. Šis desertas yra gaminamas iš filo sluoksnių, kurie yra užpildomi kapotais riešutais. Jis yra pasaldintas ir laikomas kartu su medumi arba sirupu.
Burokėlių sriuba arba kitaip dar vadinama „barščiais („borscht“) Lenkijoje Kalėdų metu yra tradicinis patiekalas, kuriuo yra pradedamas kalėdinis stalas. Ši sriuba gali būti patiekiama tiek karšta, tiek ir šalta.
Australijoje Kalėdų stalas yra neįsivaizduojamas be barbekiu (BBQ). Australiškos Kalėdos įprastai yra praleidžiamos aplink kepsninę su visa savo šeima ir gausiu būriu draugų. Tačiau vėlgi, ne visi australai Kalėdų stalui renkasi barbekiu – kai kurie yra linkę pasirinkti klasikinius europietiškus kepsnius.
Keptas kalakutas, kaštainis ir elniena yra keli iš Prancūzijoje populiarių kalėdinių patiekalų. Tuo tarpu, kai kalba pakrypsta apie prancūziškus desertus – šokoladinis vyniotinis, „Yule“ vyniotinis arba „Bûche de Noël“ yra tradiciniai desertai, kurie ant kalėdinio stalo yra patiekiami su šviežiu kremu. Nereikia nė sakyti, kad pastarieji nuo kalėdinio stalo pradingsta akimirksniu!
Spanguolių padažas yra labai svarbus amerikietiškų Kalėdų ir Padėkos dienos patiekalas. Nepaisant to, ar tai yra pirktinis padažas, ar gamintas rankomis, jis yra būtinas – ypač, jei yra patiekiamas keptas kalakutas.
Šiomis dienomis Kinijoje populiarėja tradicija Kalėdų išvakarėse dovanoti obuolius. Dauguma parduotuvių Kinijoje kalėdiniu laikotarpiu parduoda į spalvotą popierių įvyniotus obuolius, todėl žmonės gali juos įsigyti ir padovanoti Kalėdų proga. Kokia yra viso to priežastis? Kinų kalba „Kalėdų išvakarės“ yra „Ping An Ye“. Tuo tarpu kinų kalba „obuolys“ skamba labai panašiai – „Ping Guo“.
„Stollen“ yra vokiškas vaisių pyragas, kuris yra gaminamas naudojant džiovintus vaisius ir marcipanus. „Stollen“ pyrago ištakos siekia XV a., kuomet jis buvo įteikiamas kaip kalėdinė dovana.
„Nougat“ arba „Turrón“ Ispanijoje yra dažnai patiekiamas kaip tradicinis kalėdinis desertas. Medaus, cukraus, kiaušinio baltymo ir migdolų mišinys yra ypatingas patiekalas, pažymintis kalėdinį stalą. Dar vienas ispanų tradicinis patiekalas yra sausai kietintas kumpis „Jamón“, kuris ant kalėdinio stalo užima labai svarbią vietą.
Rusijoje yra įprasta ant kalėdinio stalo patiekti avižų košę arba „Sochivo“. Tai yra avižų košė, pagaminta iš kviečių arba ryšių ir yra patiekiama su medumi, vaisiais, riešutais ir sėklomis. Avižų košė Rusijoje simbolizuoja vienybę. Anuomet Rusijoje buvo tapę tradicija pilną avižų košės šaukštą sviesti ant lubų ir jei ji prilipdavo, tai reikšdavo, kad šeimą lydės sėkmė ir puikus derlius. Žinoma, nereikėtų stebėtis, kad šios tradicijos jau nebelikę – juk šiandien būtų labai sudėtinga po kiekvienų švenčių šveisti lubas.
Ruošiant šventinį stalą, dažniausiai daug dėmesio skiriame indams, gėlėms ar maisto pateikimui, tačiau neretai pamirštame vieną svarbią detalę – servetėles. Jos ne tik atlieka praktinę funkciją, bet ir tampa reikšminga stalo dekoro dalimi, galinčia pakeisti bendrą įspūdį. Tad į ką atkreipti dėmesį renkantis stalo servetėles įvairioms progoms? Medžiaga – patogumas ir estetika Vienkartinės popierinės servetėlės […]
Ar žinojote, kad dovaną žmogus prisimena ne pagal kainą, o pagal sukeltą jausmą? Psichologai pastebi, kad net po daugelio metų gavėjai dažniau įsimena emociją, nei pačią daiktinę dovaną. Būtent todėl šiuolaikinė dovanojimo kultūra vis labiau sukasi apie patirtį – apie tai, kaip dovana priverčia šypsotis, nustebina ar sukuria mažą šventę kasdienybės fone. Gėlės ir papildomi […]
Nepaisant kruopščiai parinktų kremų ir dailiai subalansuotų odos priežiūros rutinų, nuolatinis šerpetojimas dažnai išduoda sudėtingesnius biologinius ir aplinkos veiksnius. Dermatologų tyrimai vis dažniau atkreipia dėmesį į odos barjero pažeidimus, mikrobiotos pokyčius ir užslėptas sveikatos būkles, lemiančias atkaklų sausumą. Odos barjeras – nematoma tvirtovė, kurią pažeidžiame kasdien Odos barjeras – iš lipidų, baltymų ir keratinocitų sudaryta apsauginė struktūra […]
Kiekvienas, planuojantis sutvarkyti sklypą ar pasiruošti žemę naujam projektui, anksčiau ar vėliau susiduria su svarbiu klausimu – kiek kainuos kelmų naikinimas? Atsakymas nėra vienareikšmis, nes paslaugos kaina priklauso nuo daugybės veiksnių. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kas sudaro galutinę kainą, į ką verta atkreipti dėmesį ir kodėl ne visada verta rinktis pigiausią variantą. Vieno kelmo kaina – […]
Yra dovanų, kurios sukelia „ačiū“ iš mandagumo. Ir yra dovanų, kurios sukelia tikrą šypseną, spindinčias akis ir norą tuoj pat išbandyti. Spėkite, prie kurių priklauso kvepalai? O jei dar tie kvepalai – arabiški, sodrūs, paslaptingi, tarsi ką tik iš pasakos apie Šecherazadą – tada sėkmė garantuota. Moteris iškart pajus: šita dovana buvo išrinkta su meile […]
Vestuvės – vienas iš svarbiausių gyvenimo įvykių, kurio metu įprasta dėvėti vestuvinius žiedus kaip amžinos meilės ir ištikimybės simbolius. Todėl natūralu, kad poros siekia rasti tobulus žiedus, kurie atspindėtų jų asmeninį stilių, vertybes ir bendrą estetiką. Šis straipsnis padės jums sužinoti, kaip išsirinkti tobulus vestuvinius žiedus, pradedant nuo pirmųjų žingsnių žiedų paieškoje ir baigiant jų […]